Mr. Hulk & Mrs. Hulk

Daisypath Friendship tickers

Selasa, 20 Disember 2011

Novel.....SEPUPUKU SUAMIKU....

Salam smua.....


Hari nie aku nak cerita pasal novel plak...
Baru2 nie aku ader baca sbuah novel tajuk dia mmg best lah kalau dengar...
"SEPUPUKU....SUAMIKU..." (tq zura sb pinjam kan novel ko pada aku...mmg terbaik lah jln citer dia...)
Kalau korg dengar cam pelik jer kan tajuk dia...lum baca lg kan...
Mmg best sgt2 citer nie....dr fist aku baca novel nie...aku rasa cm boring jer...
Tapi lama2 baca novel nie...aku rasa syg plak nak lepas kn...
Ya lah masa baca tu boring lh sikit....pas tu baca lagi kelakar...
Baca lg jer cm feeling love lah plak...baca lagi dugaan hidup umah tangga plak...
Baca lagi jodoh dia mmg kuat lah...

Sampai kan Mr. hulk sy pun siap pinjam nak tahu syok sgt ker citer dia smp kan aku nie syg sgt nak lepas kan baca novel tu...
Aku nie kalau dah baca sebuah novel y best...mmg tk leh lps kn punya lah...
Alamatnya 1 keja pun tak buat...tapi aku slalu baca time smua keja rumah aku siap...
Maklum lah tak nk digangu time tgh syok membaca kan...
Kalau korg rasa nak try atau nak baca novel nie...
Aku saran kan korg standby tisu yek time last2 novel tu...mmg sedih sgt2...
Ok lah nie serba sedikit sinopsis novel tu yek...

~Siapa kata kahwin dengan sepupu sendiri tak boleh bahagia? Kalau dah cinta,anjing dengan kucing pun boleh hidup bersama. Nana dan Hisyam telah membuktikannya. Walaupun perkahwinan mereka hanya kerana ingin menjaga maruah keluarga, tetapi mereka masih mampu hidup bahagia. Cinta yang disemai semakin hari semakin segar mewangi.

Tetapi entah di mana silapnya, badai tak henti-henti melanda. Satu per satu dugaan mendatang hingga merobek tangkai hati mereka.

Si kekasih datang menuntut janji. Nana tak dapat bertahan. Andai perpisahan sudah ditakdirkan buat mereka, dia pasrah.

Bagi Hisyam pula,andai bercerai badan sekalipun cintanya tetap utuh buat nana. Tiada cinta lain baginya. Hani hanya perosak. Johan hanya datang mengganggu. Tidak goyah walau sedikit pun cintanya buat si isteri.

Ketaasuban cinta Hani pada Hisyam tak dapat disangkal. Pelbagai cara dilakukan agar Hisyam kembali semula padanya. Makin kuat Hisyam menolak, makin kuat dia menarik. Demi cinta, andai terkoban diri sekalipun dia sanggup.

Johan juga begitu. Dalam hatinya hanya ada Nana. Selagi Nana tidak menjadi miliknya, selagi itulah dia akan terus berusaha.

"Abang, hati Nana hanya ada satu. Sekali Nana jatuh cinta, untuk selamanya hati Nana kat orang tu. Nana harap abang mengerti."

Mampukah mereka menepis segala rintangan yang mendatang? Mampukah mereka membina impian seperti yang diangankan? Berpeganglah pada janji Tuhan dan percayalah pada kuasa cinta.

Andai kau tercipta untukku, kita tetap akan bersatu walau terpisah seribu tahun.~

Kalau korg nak tahu sama ader Nana dengan Hisyam berbalik semula? Korg kena lah baca novel nie....
Mmg best lah...kalau lah novel nie leh buat Drama ke Movie ker...mesti meletup punya lah....

k lah...sampai sini dulu yek...selamat membaca...
jumpa di lain hari k....
k...bye....

Isnin, 19 Disember 2011

Tak Tahu Nak Cakap Aper Lagi....

Salam....

Sihat ke pembaca2 blog smua....aku harap korg sihat lah yek....maklum lah kan...musim hujan sekarang nie...
Pada yang gie bercuti tu...berhati2 lah yek....jgn mandi manda yek...bahaya....aper y penting skg nie aku doa kan korg smua sihat n selamat lah yek...

Sebenarnya hari nie aku ader masa lah kn untuk mengup date blog nie....
Bukan aper...aku dh BOSAN dah nak menjawap soalan2 yang aku rasa dah tahu kot jawapan nya...
Sebab sebelum nie pun soalan y sama org tuju kan pada aku....

Korg tahu ke aper soalan tu....ar....soalan nie nya cm nie yek...
"Bila ko nak kawen?"....soalan y mghantui idup aku skg nie...
Bukan aper....aku dah BOSAN nak jawap....sedang kan org y mnanya aku tu pun dah tahu dh jawapan nya...
Dah rasa cam artis lah plak kn tnya aku soalan tu tiap2 kali jmp @ pun chat kt FB...
(Maklum lah skg serba serbi canggih kan...hheheheheh....)

So pada yang slalu mnanya aku tu tolong lah jangan tnya soalan tu lagi....
Sebab nya aku letih penat tuk mjawap n fikir kan tu smua...
Insyallah sampai masa...jodoh pun dh ketemu....duit dah berkepok...
Akan di bagi tahu yek tarikh tempat masa nya ti...
So korg doa2 kan yek jodoh aku bersama MR. Hulk aku tu sampai ke jinjang pelamin....
Sampai ke anak cucu n sampai ke akhir hayat kita org tetap bersama.....
Amin.......

So aku pun dah tak tahu nak kate aper lagi...
Sampai sini yek coretan aku...
Insyallah ader masa aku mgupdate lah yek...

Salam...k bye.....

Isnin, 14 November 2011

Sorry!!!!

Salam smua....

Aku mintak maaf yek...
Dah lama tk update blog nie...
Maklum lah tk ader masa y sesuai nk mengupdate....
Tapi insyallah...
Ada masa aku akn up date citer2 tbaru....
Aku harap pada y membaca blog aku nie harap sgt2 bersabar yek....
(Cam ader jer kn org baca...lantak lah...blog aku kn...huhuhuhu)

Sampai kita di coretan aku y akan datang....

Salam semua....

Jumaat, 7 Oktober 2011

Selamat Tinggal Nuffnang & Selamat Datang Advertlets

Salam....

Rasa rajin plk nk update blog ari nie...smentara tk ader keja tu...
Rajin plak tgn nie nk mnaip...nk bg th rasa ke cewa di hati kt korg smua...
Klu korg tk nk dgr pun "ADA AKU KISAH"....
Tp korg mesti kena dgr jgk kn...sb korg dh baca blog aku nie...(mcm ader jer y baca kn...hehehhe)

Sebenarnya cm nie...aku pernah kn bg th korg y aku ader daftar NUFFNANG ssh gila kn nk dpt...
Siap bg th org cm ner nk daftar....
Tp bl smp masanya...aku tgk akaun aku tu...
Cm ner aku daftar cm tu jer...rasa sedih gila hati nie tau...ish..ish.. ;(
Tp aper kn daya...akhir nya aku ketemu kekasih ati...

Korg nk th saper...nama dia cm pelik skit lh...
Tp syok tuuuuuu...huhuhu
Advertlets....
So skg nie hanya dia lh dpt aku bgantung yek...
Harap2 bhasil lah yek...
Korg rajin2 lh baca blog aku nie....walaupun aku nie rajin sesangat kn nk update...
Korg tlg aku insyallah 1 hari nie Tuhan kn balas jasa baik korg....Amin....

Oklah rasa nya dh tk th nk kate2 dh...
Ke cewa diati dh lepas kn kt sini yek...
Aku harap korg dpt lh yek mrajin kn diri baca blog aku nie...
Jasa baik anda amat aku hargai smp bl2 tk leh nk balas....
Terima kasih byk2 pd y rajin baca blog aku nie yek...

Cara Mandi Wajib Yang Betul Dan Sah....

"Salam smua...rasanya aku dh lama kn tk update blog nie....biasa lh kn...bz sgt ngn keja...so hari nie rasa rajin sgt2 nk update...tajuk kali nie aku nk share ngn korg smua....sbagai pringatan...klu rasa slama nie aper y kita bt n cara nya salah..pas baca artikel nie kita ubah cara kita Mandi Wajib Yang Betul Dan Sah...so aper lg layannnnnn....."


Cara Mandi Wajib Yang Betul Dan Sah…

Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut,tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanah air kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.Untuk melakukan mandi wajib yang betul,seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya,ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah,Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM),Ustaz Haji Mat Jais Kamos, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah,didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

“Akibatnya,mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.Apabila mandi wajib tidak sah,ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul.” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur.

Mandi wajib yang juga disebut sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam.Setiap orang yang melakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.

Rukun mandi wajib ada 3 perkara:

Pertama : Niat.

Kedua : Menghilangkan najis pada badan.

Ketiga : Meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.

Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hadas besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu didalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.Bagi perempuan yang habis haid,niat mandi wajib ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas,niat mandi wajibnya ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah.Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya.Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan,niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke 2,iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan,menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan,najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib.Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke 3,iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir,meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan,sama ada bulu2 yang jarang atau lebat.Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul,sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka.Bulu2 dalam lubang hidung pula,tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin.Tetapi sekiranya,bulu2 di dalam hidung itu bernajis,ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula,jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku,kotoran itu wajiblah dibuang.Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai,inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai,mandi wajib seseorang itu tidak sah.Oleh itu,seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai,jika dia hendak mandi wajib,dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu.Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana? Inilah yang rumitnya,sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai.Inai sebenarnya akan meresap ke rambut,tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.

Tetapi dalam hal ini,jangan pula ada yang salah faham.Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis,bukanlah bermaksud menjadi tidak sah.Dalam hal ini,sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza.Jadi,mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.Dalam hal ini juga,sukalah saya menyatakan,huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib.Jadi,ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula,Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani,keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja,iaitu keluar darah haid,nifas dan melahirkan anak(wiladah).

Mandi wajib boleh dilakukan dimana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga,air paip,sungai laut dan tasik.Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula,mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh,tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula,jika ia dilakukan pada waktu malam,jika tidak mahu mandi wajib lagi, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat,manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.


Rasulullah S.A.W Bersabda : " Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat, Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafaat kepada manusia lain." [Hadith Riwayat Muslim].

*Sesiapa yg nak share silakan. Tak perlu mintak izin dah sebab mmg sy nak share dgn semua Sahabat pun.

Sabtu, 10 September 2011

Raya Sakan 2011

Salam...rasa nya aku dh lama sgt2 kn tk update blog nie...
so ari nie br ade kesempatan tu mgupdate blog kesayangan aku nie...
so kita layan pic raya k....

Hari raya pertama di rumah nenek aku di permas jaya....
Layannnnnnnnnnnnn....


My Mum & Dad Pagi Raya...

Adik Aku....

My Family Tersayang....

Lepas smua nya balik...
so ptg2 raya tk ader keja nk buat kn...
so berposing sakan lh kn...
so aku msk kn beberapa pic jer k....
so layannnnnnnnnnnnn

Tersenyum Manis Di Petang Raya....

Aku Lagi ok....

Main Chak2 Ker....

Farhan...skali tgk cm aizat...
2 kali tgk cm sivagi lh plak..
hehheheh...

Aku & Farhan....

So abis sudah cerita pada hari raya pertama....
so hari raya ke-2 & ke-3 aku balik kmpg My Love aku...Mr. Hulk...
so ader lh beberapa keping pic kita org kat sana...
kmpg Mr. Hulk kt pontian jer...serkat....
so layannnnnnnnnnnn....


Sunshine....

Tak Salah aku nie otw 
nk blik kmpg...

Walaupun penat berulang balik
ambk aku...tp ttp ceria...

Series abis bwk keta kn..
Mr. Hulk...

 
Series aku suka pic nie...
Mr. Hulk & Mrs. Hulk...

So dh smp pontian tu...
rehat2 kan diri lh kejap...
dalam kul 4 mcm tu...Mr. Hulk ajak berjalan2 kmpg...
so tk kn nk lps kn peluang kn...
skali skala blik kmpg...
bjln sakan lh jwpnya...
so ader lh beberapa jgk pic y kita org ambk....
zasssssssssss....

Masa perjalanan nk g tjung piai...
terserempak ngn biawak...
besar tu...huhuhu


Permandangan kt Sungai Rambah....

Jambatan pendek kat Sungai Rambah...

Smile....:)

Lihat Permandangan indah nie....

Mr. Hulk berposing....

So selepas puas bjalan kat sana...
masa tuk balik....
so dalam kul4 cm tu...
kitaorg btolak balik...
sempat lagi bgambar k...
tp just dlm keta jer....
zassssssssssssssss.....

Pemandangan balik....

Mrs. Hulk....

Mr. Hulk...smpat lagi tu...

Mr. Hulk & Mrs. Hulk...
Happy jer masa nie....

So pas smp jb...
My dad srh g umh atok aku kt skudai baru,batu 10...
ader makan2...so kita org trs ke sana...
tp aku tpaksa tkr baju aku pakai baju kurung....
zasssssssss....

Mr. Hulk & Mrs Hulk...
Dah tkr baju...

So pd ari raya ke-4 dan strsnya...
aku beraya umh mak2 aku n tunang akk aku...
so pic tk byk sgt lh k...
so zas....layannnnnnnnnn.....








Ok...sampai di sini shaja cerita raya aku pd tahun 2011....
so kita akn jmp pada raya tahun depan...
klu pjg umur aku dapat lh korg dengar cerita raya aku kn....

So raya nya blum tlambat tuk ucapkn...
"SELAMAT HARI RAYA & SELAMAT HARI KEBANGSAAN"

bye!bye!

Rabu, 17 Ogos 2011

Peristiwa Nuzul Al-Quran

Sebagai pedoman kita bersama....
Peristiwa Nuzul Al-Quran

Hari ini 17 Ogos 2011 bersamaan dengan 17 Ramadhan 1432H adalah salah satu hari yang berlaku peristiwa penting dalam Islam. Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi Muhammad SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini.

Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat,... 17 Ramadhan, tahun ke 41 daripada keputeraan Nabi Muhammad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi Muhammad SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran.

Firman Allah:

Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan).
(Al-An’am:38)

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dalam sejarah kehidupan Nabi Muhammad SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:

”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.”
(Al-‘Alaq:1-5)
 

Isnin, 15 Ogos 2011

Nuffnang....


Salam...
rasa nya dh lama kn aku tk up-date blog nie...
erm..biasa lh kn byk keja n dlm bulan2 pose nie masa tk ckup tuk mgup-date blog...
balik pada tajuk di atas yek..

Alhamdulillah (الحمد لله ) akhir nya aku berjaya mendaftar kn diri dalam NUFFNANG....
masa fist time buat tk mjadi langsung...so aku pun try n byk tnya pada kwn2...
faham2 sudah lh kn...ader bg respon ader y tak..ader tu diam jer tk ader tindak bls...
aku faham bukan mudah nk daftar kan...tak kn lh org snng2 nk bg th cm ner kn...
mungkin diaorg cm aku jgk masa fist time daftar tu...lantak pi lh...
y penting skg aku nk mencuba sampai dapat....akhirnya....

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
aku try jgk smp aku berjaya mgeluarkan iklan...

so pada hari nie...15/8/2011 aku berjaya mengeluar kn iklan nya...
so agak2nya...ramai ke y tk bjaya mendaftar cm aku sblm nie kn....
sb terlalu susah nk log in nya.....

so kira aku dh berjaya lh menempuh nya...
pas nie..cm2 lh iklan y aku dapat ti...

"SUSAH2 DULU,SENANG2 KEMUDIAN"

p/s : agak2 korg masa daftar NUFFNANG dulu ssh tk?kongsi sikit ngn aku....

Selasa, 2 Ogos 2011

Kelebihan Pada Bulan Puasa.....

Sekadar memberi renungan kita bersama...


Petikan Hadis mengenai Puasa
Hadis-hadis riwayat dari Sahih Bukhari dan Sahih Muslim

Kelebihan Ramadan

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Apabila tiba bulan Ramadan, dibuka pintu-pintu Syurga dan ditutup pintu-pintu Neraka serta syaitan-syaitan dibelenggu."

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Dan sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan mengharapkan keredhaan Allah, akan diampunkan segala dosa yang dilakukannya sebelum itu."

Kelebihan berpuasa

Diriwayatkan daripada Sahl bin Saad RA katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di dalam Syurga itu terdapat pintu yang dinamakan Ar-Rayyan. Orang yang berpuasa akan masuk melalui pintu tersebut pada Hari Kiamat kelak. Tidak boleh masuk bersama mereka seorangpun selain mereka. Kelak akan ada pengumuman: Di manakah orang yang berpuasa? Mereka lalu berduyun-duyun masuk melalui pintu tersebut. Setelah orang yang terakhir dari mereka telah masuk, pintu tadi ditutup kembali. Tiada lagi orang lain yang akan memasukinya."

Diriwayatkan daripada Abu Said al-Khudri RA katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Setiap hamba yang berpuasa di jalan Allah, Allah akan menjauhkannya dari api Neraka sejauh perjalanan tujuh puluh tahun."

Akhlak sewaktu berpuasa

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Apabila seseorang daripada kamu sedang berpuasa pada suatu hari, janganlah bercakap tentang perkara yang keji dan kotor. Apabila dia dicaci maki atau diajak berkelahi oleh seseorang, hendaklah dia berkata: Sesungguhnya hari ini aku berpuasa, sesungguhnya hari ini aku berpuasa."

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang tidak meninggalkan percakapan bohong dan perbuatan tidak baik, Allah tidak inginkan tindakannya menahan diri dari makan dan minum (yakni Allah tidak menerima puasanya)."

Kelebihan bersahur

Diriwayatkan daripada Anas RA katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Hendaklah kamu bersahur kerana di dalam bersahur itu ada keberkatannya."

Kelebihan menyegerakan berbuka

Diriwayatkan daripada Sahl bin Saad RA katanya: Rasulullah SAW telah bersabda: "Seseorang itu sentiasa berada di dalam kebaikan selagi mereka selalu menyegerakan berbuka puasa."

Kelebihan Solat Tarawih dalam bulan Ramadan

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA katanya: Saya telah mendengar sabda Rasulullah SAW mengenai Ramadan: "Sesiapa yang mendirikan solat (Tarawih) dalam bulan itu dengan penuh keimanan dan mengharapkan keredhaan Allah, akan diampunkan segala dosa yang dilakukannya sebelum itu."

Kelebihan Lailatulqadar dan galakan untuk mencarinya

Diriwayatkan daripada Saidatina Aisyah RA katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Carilah Lailatulqadar pada sepuluh hari yang terakir di bulan Ramadan."

Ganjaran untuk amalan yang dilakukan pada malam Lailatulqadar

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang mendirikan solat pada malam Lailatulqadar dengan penuh keimanan dan mengharapkan keredhaan Allah, maka akan diampunkan segala dosa yang dilakukannya sebelum itu."

Beriktikaf pada sepuluh hari terakhir Ramadan

Diriwayatkan daripada Saidatina Aisyah RA katanya: Rasulullah SAW biasanya beriktikaf pada sepuluh hari yang terakhir dalam bulan Ramadan.

Menambahkan amal ibadah pada sepuluh hari terakhir Ramadan

Diriwayatkan daripada Saidatina Aisyah RA katanya: Rasulullah SAW bermujahadah pada sepuluh hari yang terakhir bulan Ramadan tidak seperti bulan-bulan lain.

Makan dan minum kerana terlupa tidak membatalkan puasa

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang terlupa sedangkan dia berpuasa, lalu dia makan atau minum, hendaklah dia terus menyempurnakan puasanya kerana dia telah diberi makan dan minum oleh Allah."

Tidak Batal Puasa Orang Yang Bangkit Dari Tidur Di Waktu Pagi Dalam Keadaan Berjunub

Diriwayatkan daripada Aisyah dan Ummu Salamah RA, kedua-duanya berkata: Nabi SAW bangkit dari tidur dalam keadaan berjunub bukan dari mimpi kemudian meneruskan puasa.

Janganlah berpuasa sehari dua sebelum Ramadan

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA katanya: Rasulullah SAW telah bersabda: "Janganlah kamu berpuasa sehari atau dua hari sebelum tiba bulan Ramadan melainkan orang yang biasa berpuasa dengan puasa yang tertentu maka bolehlah dia berpuasa." 

Petikan nie aku ambik kt blogger lain...
Just aku nk kongsi pada yang lain....

Terima kasih membaca....
 

Isnin, 1 Ogos 2011

Ramadan Datang Lagi (2011)

Salam semua....
Erm...rasa nya lum terlambat lagi tu aku ucapkan...
"SELAMAT BERPUASA"....
Pada smua blogger2 di malaysia (wah cm ader jer kn org baca blog aku nie...hehhehe)...
Ok kesempatan nie....tak salah rasa nya tuk mintak maaf walaupun RAYA lambat lg kan2....
Aku susun 10 jari mintak ampun klau aku ader terkasar bahasa spjg aku mceburi dunia blogger nie...
Smoga RAMADAN pada tahun nie memberi kita seribu rahmat....amin....
Puasa yek smua jgn tak puasa.....
Tuk MY LOVE MR. HULK puasa penuh yek tahun nie.....hehheheeh


TQ...SUDI MEMBACA....

Sabtu, 30 Julai 2011

P1W1MAX....

Salam....
Hari nie rasa hppy gila...
Ok cam nie cerita nya...(Ceciter...Ceciter...)
Hari tu masa lunch hour aku ngn mber2 aku g lh jln2 kt PLAZA TASEK....
So masa g sana tu...
Masa aku jln2 tu tiba2 ternmpk promosi P1W1MAS (P1W1MAX)....


So aku ambk pempelet nya n tnya lh detail sikitkan kt budak india y keja kt situ....
So blik keja aku trs tnya kt my dad...
My dad ckp "Suka ati lah...jnji angah leh byr..."
Bila dengar jer cm tu...aku pun aper lg simpan lh duit tuk sing in P1W1MAX...
So pada 27.07.2011 aku g lh kt tmn u tuk register...
So y g masa tu aku adk aku y lelaki n akk aku jer...
Yang lain malas nak g...
Pendek cerita cr punya cr akhir nya jumpa jgk kedai nya....
Sampai sana tnya lh lebih detal kn pasal P1W1MAX nie...
Ya lh tkt2 lh kn ader aper cas lain tkt jgk kn...
So dh th smua nya akhir nya aku dpt lh modem nya...
Sorry pic tk ambk so copy kt google jer....


Cantik kan modem dia...warna hijau putih....
So dh happy punya pasal on9 lh trs...
Oklah dh penat nak taip dh (padahal tak sbr nak fb..hehehhe)
So thnk you dgr cerita sy.....
Wassalam......

Rabu, 27 Julai 2011

Doa Buat Kekasih....



Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha 
Penyayang........

Ya Allah..
Seandainya telah Engkau catatkan...
Dia milikku tercipta buatku..
Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagiaan antara kami...
Agar kemesraan itu abadi...

Ya Allah..
Ya Tuhanku...yang Maha Mengasihi...
Seiringkanlah kami melayari hidup ini...
Ketepian yang sejahtera dan abadi...
Maka jodohkanlah kami...

Tetapi Ya Allah...
Seandainya telah Engkau takdirkan...
Dia bukan milikku...
Bawalah dia jauh dari pandanganku...
Luputkanlah dia dari ingatanku...
Dan peliharalah aku dari kekecewaan...

Ya Allah...Ya Tuhanku yang Maha Mengerti...
Berikanlah aku kekuatan...
Menolak bayangannya jauh kedada langit...
Hilang bersama senja yang merah...
Agarku sentiasa tenang...
Walaupun tanpa bersama dengannya....

Ya Allah yang tercinta...
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu...

Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan....
Adalah yang terbaik untukku...
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui....
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini...

Ya Allah...
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaanku...
Di dunia dan akhirat....
Dengarkanlah rintihan dari hamba-Mu yang dhaif ini....
Janganlah engkau biarkan aku sendirian...
Didunia ini mahupun akhirat....
Menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran....
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman....
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup...
Kejalan yang Engkau redhai....
Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh dan solehah....

Ya Allah....
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat....
Dan peliharalah kami dari azab api neraka...

Amin....Amin...Ya rabbal'aalamin.....









Rabu, 20 Julai 2011

Gerammmnyaaaaaaa......

Geram btl lh aku hari nie....
Ko btl2 bt aku sakit hati ngn ko kn....
Kan aku dh ckp aku tk suka tu tk suka lah....
Knp mesti ko bt jgk ape y aku tk suka....
Jangan nk bg aku alasan lah...
Aku dh bg th ko awal2 kan....
Ko tk ambk port pun aper y aku ckp....
Aku dh bg th ko byk kali dh....
Tp ko settel bt jgk kn....
Ko tk faham bahasa aper....
Klu ko rasa tk nk dgr aper y aku ckp...
Aku pun tk akn dgr aper y ko ckp...
So fair kn....
Tp pastu ko jgn nk salah kn aku sb tk dgr aper y ko ckp...
Sb aku ckp pun ko tk nk dgr kn....
Aku dh byk bersbr....
Setiap manusia ksbrnya ader had nya.....
Aku rasa ksbran aku nie dh tlebih rasanya...
Tu sb ko pijak kepala aku....
Aku tk nk bising2 lg dh...
Pas nie ko faham2 sdiri sdh....
Aku dh bosan dh nk ckp byk2 kali....
Dh muak.....
Ko rasa ko nk ikut ko ikut...
Klu ko tk nk...
Faham2 sdh yek....

Terlalu tension pagi nie...
Tu sb mluah kan kt blog nie...
Nasib ader blog....
Leh lh mgadu kn....
erm..... :'(

Dateting ngn Mr. Hulk....

Salam.....
HuhUHuhuhuhuuhuhu....
Hari nie kuar date ngn Mr. Hulk....
Erm....maner lg klu tk g makan kn....
So kali nie Mr. Hulk y bt pilihan nk makn kt ner....
Slalu nya aku lah y bg cadangan....
Tu pun kdg2 cadangan aku di tolak....
Dah tpaksa lh mkan kt fatin (dkt jer ngn umh aku).....
Pilihan Mr. Hulk kali nie nk makan jauh sikit dr umh kate nya lah...
Ingat jauh lh Mr. Hulk bwk aku...
Rupa2nya makan kt kmpg pasir jer...
Ok lah tu kn dr tk g mkn....
Tmp kawan ayah aku....
Dia ade buka gerai kecik tk besar pun kt dlm kmpg tu...
So kt situ ade cm2 menu....
Y paling PEMES kt situ YONG TAU FU dia....
Mmg sedap...
Sampai tk terkata ler....
Kuah dia tu y sedap....


Nie contoh jer...aku copy kt googles....
Pic y sebenar tk smpt nk ambk sb tlalu lapar....

So slalu YONG TAU FU y aku order....
Mr. Hulk mesti n wajib makan nasi...
Klu tk dia mesti lapar malam2....
So Mr. Hulk order NASI GORENG SEAFOOD.....
Aku pun order nasi jgk.....
Aku order NASI GORENG AYAM SAMBAL....
Makan dah terlalu byk....
Nasi aku pun tk abis....
Nasib lh Mr. Hulk tk marah......
Mr. Hulk lapar tu sb nasi dia abis....hehehehhe....
Last skali YONG TAU FU kena abis kn jgk....
Tp mmg dh tk larat dh nk makan....
So aku ckp kt Mr. Hulk bungkus bg kt kawan2 dia....
Tapi aku tambah lh sikit takut tk ckup....
Pas dh byr....
Trs lh blik...
Tp Mr. Hulk tnya nk blik trs ke nk lepak lagi....
Semesti nya aku nk lepak lg kn ngn Mr. Hulk (gedik mlanda diri...hehheh)
So aku lik umh dulu ambk lap top...
Nk on9 kt Fatin......
Lepak2 tiba2 lapar balik....
So aku order lah SATAY 20 cucuk.....
Tapi jgn sngka yek aku mkn sorg2....
Mkn ramai2 ngn diorg smua....
Klu aku mkn sorg insyallah mmg tk abis lh yek.....


Satay jer k aku oder...nasi hempit bkn aku....
Pic nie aku copy kt FB member Mr. Hulk.....

Lepak2....
Sambil buat lawa2 bodah...
Madah aku jer y kena kn...
Korg mmg tau...
Mentang2 aku sorg pmpn asyik aku jer y kena....
Nasib Mr. Hulk aku ader.....
So happy mlm tu....
Aper2 pun korg mmg best lah....
Paling tk lp skali Mr. Hulk aku lh yek...
Sudi melayan kerenah aku.....
Terima kasih SAYANG......


I LOVE YOU SO MUCH MR. HULK  























                      MR. HULK

Jumaat, 15 Julai 2011

Tutti Frutti......

Salam.....
Hari nie lunch hour tk th nk mkn aper dh....
Nak kate kn cm2 tmp mkn dh aku g kt area tmp keja aku nie....
Klu smpt g lh jauh sikit kn....
Tp hari nie....
Aku,syera n zura bcadang nk merasa Tutti Fritti....
Sbenarnya tk lh nk rasa sgt pun...
Tp si zura nk sgt2 merasa kn....
So kitaorg layan jer lh.....

So kita org pun trs g ke area Sutra Mall.....
Cari pnya cari akhir nya jmp lh jgk kedai nya di....

TAMAN SUTERA UTAMA OUTLET
No.38, Jalan Sutera Tanjung 8/4, Taman Sutera Utama, 81300 Skudai, Johor Darul Takzim.

Nasib lh tk ramai org....
Smp2 jer...
Syera memilih tmp duduk sofa....
Sory lh yek pic tmp duduk tu tk ambk...
Sb tk sbr dh nk mkn....
So kitaorg pun ambk lh bekas nya...
Tp sblm ambk tu...
Ader pkerja kt situ memberi info kt kita org...
Biasa lh fist time dtg situ kan....
So kt situ ade 3 bekas....
Besar wrna pink,sderhana wrna hijau n kecik wrna oren....
So kitaorg suggest ambk bekas pling besar...
Padahal br fist time mkn tu....
Tp selera besar....
Nie pic bekas nya....  
 
Bekas y lain tk smpt nk ambk.....huhuhuhu....
So kitaorg pun g ke mesin nya.....

Mesin Flavors


Cantik kn tmp mesin dia.....
Setiap mesin ader label flavors nya....
So aku ambik flavors coklat,coklat raspberry n oren.....
Dah ambk flavors aper y aku nk....
Baru lh leh ltk topping nya....

Tempat Topping

Mmg byk tu topping dia...
Smp dh tk th lh aku nk ambk y maner 1 dh...
Pas dh ltk topping.....
Masa tuk timbang n byr lh yek.....

Tempat Pembayaran & Timbang

Pas byr aper lg....
Masa tu mrasa lah plk yek.....
So nie lh hasil nya aku menghias Tutti Frutti aku yek....
So nie pic nya.....
^
^
^
^
^
^
^
^
Malu lah plk nk tunjuk.....
^
^
^
^
^
Erm...nk tunjuk lah jgk...
^
^
^
^
^
^
Tada...tada....

Hasilnya....

So terima kasih lh yek mendengar cerita aku hari nie......
Ke temu di cerita y lain yek....
Bye!Bye!

CHATTING CORNER